Co ma jad pszczeli do COVID-19?

przez Sławomir Hałaczkiewicz

pszczelarz.de

Pod koniec kwietnia 2020 r. Magazyn Toxicon opublikował raport z badania z Chin, w którym wzięło udział 5115 pszczelarzy (723 w Wuhan). Przebadano również 121 pacjentów z ośrodków apiterapii.  Z badań wynikało, że żaden pszczelarz nie cierpiał jeszcze na COVID-19. Nawet w najbardziej dotkniętej prowincji Wuhan nie zanotowano wśród nich zachorowań na COVID-19, chociaż niektóre osoby miały bliski kontakt z zarażonymi.

Chińscy lekarze piszą:

"Jest jedno odkrycie, które chcielibyśmy tutaj zgłosić. Przypomina nam historię odkrycia ospy krowiej i ostatecznego zwycięstwa ludzi nad tą chorobą (Bennett i Baxby, 1996). W prowincji Hubei, epicentrum COVID-19 w Chinach, lokalne stowarzyszenie pszczelarzy przeprowadziło ankietę wśród pszczelarzy. W sumie od 23 lutego do 8 marca ankietowano 5115 pszczelarzy, w tym 723 w Wuhan, epicentrum epidemii Hubei. U żadnego z tych pszczelarzy nie wystąpiły objawy związane z COVID-19, a ich zdrowie było całkowicie normalne. Następnie przeprowadziliśmy wywiad z pięcioma apiterapeutami w Wuhan i obserwowaliśmy 121 pacjentów ich kliniki apiterapii. Tacy pacjenci otrzymywali apiterapię od października 2019 r. do grudnia 2019 r., a pięciu apiterapeutów ma nawyk samodzielnej apiterapii dla własnej opieki zdrowotnej (apiterapia oznacza wykorzystanie jadu pszczoły z żądła pszczół miodnych w celu leczenia lub zapobiegania niektórym chorobom). Bez stosowania środków ochronnych dwóch z pięciu apiterapeutów było narażonych na kontakty z podejrzanymi o COVID-19, a pozostali z potwierdzonymi przypadkami COVID-19, ale żaden z nich nie został ostatecznie zainfekowany. Żaden ze 121 pacjentów nie został zakażony SARS-CoV-2, a trzech z nich miało bliski kontakt z najbliższymi członkami rodziny, u których potwierdzono przypadki zakażenia SARS-CoV-2. Można przypuszczać, że pszczelarze są mniej narażeni na SARS-CoV-2, ponieważ żyją na obszarach wiejskich o mniejszej gęstości zaludnienia. Ale pięciu apiterapeutów i ich pacjentów pochodzą z gęsto zaludnionych obszarów w Wuhan. Ci ludzie mają jedną wspólną cechę: rozwijają tolerancję na użądlenie pszczół."

Wei Yang, Fu-liang Hu i Xiao-feng Xu postawili hipotezę, że tolerancja na jad pszczeli może być mechanizmem ochronnym przeciwko zakażeniu koronawirusem.

 Niemieccy lekarze Prof. Dr. Karsten Münstedt, Dr. Heidrun Männle i Prof. Dr. Jutta Hübner prowadzą na ten temat badania, w celu sprawdzenia tej hipotezy.
„Jeśli ta hipoteza okaże się słuszna, jad pszczeli byłby być może interesującą opcją do walki z chorobą koronawirusową, a pszczelarze mogliby bezpiecznie się spotykać” - wypowiadają się na ten temat i chcą przeprowadzić wywiad z pszczelarzami w Niemczech.

We współpracy z Uniwersytetem w Jenie opracowano formularz, dzięki któremu pszczelarze mogą zgłaszać swoje doświadczenia związane z koronawirusem. Profesor Karsten Münstedt opracował kwestionariusz w celu zbadania, czy jad pszczeli jest skuteczny przeciwko COVID-19. Badanie z Chin dostarcza mu na to pierwszych dowodów. Do udziału w badaniach zaproszeni są pszczelarze z Niemiec.

Źródła:

Wróć

Aktualności

Rezolucja 2361 (2021)
Dzieci i Corona
Rocznica
Kapitol skapitulował
Meczety a intergacja

Wydarzenia

> Listopad 2021 >
Nie Pon Wto Śro Czw Pią Sob
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30